Joulukuu 2015

Joulukuun tähtikuvaukset sain aloitettua 3. päivän iltana, jolloin taivas oli päivää vaille kuukauden tauon jälkeen tähtikirkas. Mielessäni oli kaksi kuvauspaikkaa, jotka tekisivät yhdessä pyöräilylle sopivan, noin 20km lenkin. Ensimmäiselle saavuttuani taivas olikin mennyt paikallisehkoon matalalla liikkuvien alapilvien varsin suureen peittoon. Niinpä päätin suosiolla kääntyä ja mennäkin heti Korttajärven uimarannalle. Vaikka länsitaivaan katselua vaikeuttivat talven lehdettömien koivujen läpi hehkuneet Puuppolantien valot, muihin suuntiin aukesi mukavan pimeä tähtitaivas, jonka näkymiseen auttoi tyypillinen nykyjoulukuu – ei tietoakaan lumesta. Lisämukavuuden taivaan tuijottelulle antoivat uimarannan penkit, joilla istuessa sai rentoutua ihastelemaan yötaivaan selittämätöntä kauneutta. Ei hassumpi avaus joulukuulle.

 

Seuraavan kerran tähtitaivaan alle pääsinkin jo 7.12. Tällä kertaa hainkin sitten matkalle hieman eksotiikkaa, sillä tuttujen ja helppojen teiden varsilla olevien peltoaukeiden ja rantojen sijasta päätinkin mennä Lehesvuoren Vähäjärven puoleiselle rinteelle, jonne päästäkseen on ajettava useamman kilometrin matka pienillä metsäteillä. Suurilla ja tehokkailla valoilla varustetulla autolla siinä ei mitään ongelmaa olisi, mutta pyörällä ei lähellekään samanlaista valaistustehoa saa aikaan millään. Vielä kun muistaa maan lumettomuuden ja sen, ettei kuuta taivaalta valaisemasta löydy, tietää, ettei ajomatka aivan tavallisimmasta päästä ole. Myöskään siksi, etten tuota päivää aiemmin lähellekään sellaisessa pimeydessä ajanut.

Vajaan 10 kilometrin asvalttiajon jälkeen käännyin hiekkatielle. Ensimmäisen parinsadan metrin matkalla oli useampi talo, joiden pihoilta tielle karkasi hyvin valoa, mutta heti niiden jälkeen eteen ja ylös aukesi täysi pimeys. Pyörän lamppu valaisi vain kapean keilan, ja ohjaustangon oikealla puolella ollessaan ei siitä riittänyt valoa juuri yhtään vasemmalle. Erittäin hyvä juttu, jos tie kääntyi kyseiseen suuntaan. Alun jälkeen saavuin peltoaukealle, johon pysähdyin jo yhden linnunratakuvan ottamaan, sillä maan ollessa musta se näkyi näyttävän selvästi taivaalla.

_MG_3985

Sitten käännyin ylämäkeen, pienelle tielle. Lamppu valaisi mustien, korkeiden puiden reunustamaa tietä, tähtien loistaessa mustalla taivaalla yläpuolella. Katse eksyi vähän väliä tuijottelemaan ylös, ja aivoni yrittivät varoa ajattelemasta, mitä tuon pienen valokeilan ulkopuolisilla alueilla voisi piileskellä.

Parin kilometrin nousun jälkeen saavuin paikalle, josta puiden hakkausten syystä olikin pitkä näköala Jylhänperän pelloille. Talot olivat siellä kyllä turhan kirkkaasti valaistuja, mutta upea tähtitaivas ja paljain silmin vaivatta näkynyt linnunrata korvasivat sen. Reipas tuuli puhalteli, vaikkeivat eteläisemmän Suomen kovemmat lukemat olleet lähelläkään.

Pian revontuletkin alkoivat syttyä taivaalle ja liikuskella. Liikkeessä oli myös jokin kivikappale maan äärimmäisessä läheisyydessä, sillä pian reposten aktivoitumisen jälkeen komea tulipallo  lensi kaksosien suunnalla jättäen savuvanan peräänsä. Kirkkaita liikkujia tuli vielä lisää, valitettavasti ne eivät olleet niin toivottuja, sillä pohjoistaivaalta alkoi puskea pilveä. Koko yön ajaksi oli taivaan ennustettu pysyvän selkeänä, mutta kun ei. Pakko oli paikalta poistua taivaan mentyä koko alaltaan keltaiseksi.

_MG_4026_2

Pyörämatka kuvauspaikalta pois oli vieläkin mielenkiintoisempi, kuin paikalle tulo, sillä nyt valtaosa matkasta olikin alamäkeä, ja vielä varsin jyrkkää sellaista. Vaikken mutkia muistanut ollenkaan tulomatkalta tai kesältä ja vasemmalle kääntyviin mutkiin meno oli varsin sokeaa lampun takia, oli vauhti tietenkin varsin reipasta, sillä eihän hyvää vauhtia voi jarruttelemalla tuhlata. Pyörässä oli suurin vaihde päällä ja polkemistahti varsin reipas siitäkin huolimatta, joten vauhdit ovat mitä luultavimmin olleet 30km/h paremmalla puolella. Tie olisi kyllä voinut olla tasaisemmasta päästä…

Päästyäni ulos metsästä puiden yllä näkyi nousevan Orion. Kyllä se talvi oli tulossa, vaikkei säätilanne siltä vaikuttanutkaan.

_MG_4027

Aamulla taivas olikin taas selkeä, mutta koska en sitä ollut arvannut, oli komeetta Catalina ehtinyt jo kadota aamun sarastukseen. Kuu ja Venus vielä näkyivät aamuhämärän vaalentamalla taivaalla, kun kuvan otin.

_MG_4045

Siitä sitten alkoivat taas tylsät kelit. Pilveä. Vähän satoi hetkeksi luntakin, ja kävin myös uuden asuinalueen kohoamisesta Mannisenmäelle pari dokumenttikuvaa ottamassa. Hieman oli metsää pistetty matalaksi.

Jouluaatto. Heräsin aikaisin, syynä totta kai kuvaaminen, sillä ennusteessa näkyi pilvien häipyminen aamulla. Tietenkään hämäräaikaan oli vielä täysin pilvessä, mutta maastossa ja kaupunkimaisen asutuksen ulkopuolella pyöräily oli ihan hyvä tapa aloittaa jouluaatto.

_MG_4876

Auringonnousun koittaessa pilvet lähtivät, ja sää oli kuin hienosta syyspäivästä. Aurinko paistoi ja maa lumeton. Vähälumisten viime vuosien ehdoton pohjanoteeraus joulusäässä.

Tapaninpäivänä olikin sitten pitkästä aikaa selkeä ilta ja ennusteissa pilvetöntä koko yöksi. Niinpä päätin lähteä pyöräilemään suuntaan, jossa en aiemmin ollut käynytkään. Nouseva täysikuu valaisi matkaa. Kuun loistetta himmentämässä ja sille kehää tekemässä oli jonkin verran pilveä, joka pysyi totta kai vain kuun kohdalla.

_MG_5268

Eipä tosin ollut kovin suuri yllätys, kun hyvin nopeasti paikoille, joissa kuvia saisi, pääsyn jälkeen ne kuuliaisesti kuuta himmentäneet pilvet tunkivatkin koko taivaan tukkoon. Näinpä ennusteiden yhä näyttäessä täyttä pilvettömyyttä säätila pakotti katsomaan kännykästä pilvitutkaa, ja eipä sieltä selkeää ollut tiedossa.

_MG_5272

Kotiin päin lähtiessä kävin vielä parilla tiellä katsomassa kuvausmaisemia tulevaisuuden varalle, taivaan ollessa täysin tukossa. Matkalla alkoi satamaan luntakin, mielenkiintoista oli se, miten sateen aikana zeniittiin syntyikin rakoa, josta tähtiä näkyi.

Huomasin myös sen, ettei -5 asteen lämpötilassa pyörällä liikkuessa tarvitse aivan täyttä toppavaatetusta.

27.12. sama juttu. Selkeää luvaksi. Sama suunta. Tällä kertaa sain sentään nousevan täysikuun sain vangittua kennolle, ennen kuin taivas olikin jälleen tukossa. Aikaa oli tosin kulunut siihen, että eräs jokaisen karttapalvelun mukaan autollakin ajettava tie oli ilmeisestikin lähinnä jokin traktorin ura talon pihasta ladolle tai vastaavalle, ja jouduin tekemään u-käännöksen. Sopivan jännää oli metsätietä ajaa taas, sillä kuu ei vielä ollut noussut.

Tiekuvakin oli otettava, kun kerrankin kameran kanssa olin kyseisen tien luona. Autoja ei liiemmin tuolla ajanut, joten kameran sai hyvin sijoitettua keskelle tietä. Huomasin myös, että Volvo ilmeisesti tekee viallisia nopeusmittareita, sillä yksi ruotsalaisauto ohi mennessään kiihdytti sopivasti rajoituksen noustessa, mutta nopeuslukemia väittäisin aika lailla suuremmiksi…

_MG_5323

28.12. ennusteissakin näkyi pilveä, mutta pimeän taivaan ollessa yhä vain selkeä päätin lähteä uusia paikkoja katsomaan. Komea tähtitaivas loisti yläpuolellani pysäyttäessäni pyörän. Pystytin jalustan. Selkeää. Otin kameran esiin ja nostin sen jalustalle. Hmm, pohjoistaivas taitaa jossain mössöä olla. Otin ensimmäisen kuvan lounaan suunnalta. Oho, pilveä on vähän tullut ja palaapas rumasti puhki. Herkkyyttä alas ja uusi kuva. Ja sitten ei enää juurikaan tähteä näkynyt, ei kuvassa eikä silmällä. Joo-o. Joku kuva sentään pilvistä tuli.

_MG_5337

29.12. tulikin taas vaihteeksi taas edes jonkinmoista pakkasta tuoden mukanaan pitkin päivää näkyneet jääsumuhalot. Päivällä auringolla näkyi tavallinen sivuaurinko, mutta yöllä keinovalopilarit kasvoivat näyttäviksi ja kuvasta paljastui myös harvinaisempia ilmestyksiä, yläsivuaurinkoja, jotka lampuilla ovat kaltevia pilareita.

_MG_5350

 

Uudenvuodenaattona menin lammen rannalle. Ilma ei ollut kylmä eikä lämmin. Ulkoisia häiriöääniä liikenteestä ei tunkeutunut luonnon keskelle. Valo oli pehmeän rauhallista pilviverhon läpi. Kunpa jokainen kuvauskerta saisikin niin zeniläisen mielentilan aikaan, mutta hienohan noihin tunnelmiin oli päättää vuoden 2015 kuvaamiset.

_MG_5360

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s