Elokuu 2015

_DSF3435

Elokuun alussa yöt alkavat jo olla melko pimeitä. Tosin kun 7.-8. elokuuta välisenä yönä menin yötaivasta kuvaamaan, oli se kaikkea muuta kuin pimeä. Koillistaivaalla puiden yllä hohtivat huikean kirkkaat valaisevat yöpilvet, ja idemmässä niin ikään matalalla loisti kellanpunainen puolikuu.

_MG_8836

_MG_8864

_MG_8837

Seuraavana päivänä olinkin sitten katsomassa Lahti Historic Rallya. Kyllä nuo minua tuplasti vanhemmat autot ovat aika lailla persoonallisempia kuin nyky-WRC:t. Joku tuolla tienpenkalla kehui jopa tunnistavansa tulevan auton äänestä, joka ei ihan mahdotonta olekaan.

_MG_8969 _MG_9211 _MG_9294

Elokuun puolivälin merkittävimpiin tapahtumiin kuuluu tietysti koulun alku, mutta merkittävin on tietysti Perseidien tähdenlentoparvi. 13.-14.8. yönä kävin Palokkajärven rannalla kuvaamassa niitä, ja yksi vähän kirkkaampikin osui kuvaan._MG_9717

Paluumatkalla satuin vilkaisemaan pohjoishorisonttiin. En tiedä, kannattiko, sillä siellä näkyi kesän parhaimmistoon kuuluva yöpilvinäytös, mutta koulun takia en sitä voinut enää jäädä kuvaamaan, että ehtisin edes vähän nukkua.

_MG_9743

Tasan kuukauden kuluttua edellisestä kerrasta, 15.-16.8. välisenä yönä oli aika kuvata loppukesän pimenevää yötaivasta mökiltä. Perseidit olivat vielä melko aktiivisia, ja sujahtelivat pitkin taivasta, mutta pääteema yölle oli harvinainen kaksikko, valaisevat yöpilvet ja revontulet. Ei kuitenkaan makeaa mahan täydeltä, yöpilvet eivät olleet elokuun muiden näytösten tasoa ja muutenkin sijaitsivat lähellä horisonttia, eivätkä reposet olleet vaalealla taivaalla kovinkaan hyvin paljaalla silmällä näkyvissä, mutta tätä kaksikkoa ei ihan joka vuosi näekään.

_MG_9991_2

_MG_9976

Linnunrata jäi revontulten tavoin hieman heikoksi sinisellä taivaalla, mutta olihan se hieno silti. Niin valosaasteettomassa paikassa kun näkisi linnunradan vielä mustemmalta taivaalta, niin…

_MG_9990

_MG_9969

_MG_0006_05

Elokuun aikana taivaalla ei pilviä ollut juuri milloinkaan. Siispä tähän paikkaan sopivat hyvin kuvat kuukauden käytännössä ensimmäisistä pilvistä.

_MG_9120

_MG_9144

22.-23.8. yönä kävin pyöräilemässä läpi aivan lähiympäristön potentiaalisia tähtikuvauspaikkoja, ja yllättävästi nelostietä vasten saa linnunradan jopa melko hyvin hyvin näkyviin.

_MG_9156

_MG_9168

Taivaalla myös välähti tähän mennessä kirkkain näkemäni Iridium-satelliitti, Iridium 80. Satelliitin loiste tuli epäluonnollisen näköisen kirkkaaksi kuvassa, mutta loppujen lopuksi se ei siinä vääristy, sillä kuun kirkkauksinen pistemäinen kohde ei livenäkään kovin tavanomaiselta näyttänyt.

_MG_9149_03

Seuraavana yönä en etsinyt enää uusia paikkoja, eikä se olisikaan kannattanut, paras paikka lähistöllä on ollut selvä jo pitkään.

Mutta hienoa oli, vaikka paikka tuttu olikin. Taivas oli jo syksyisen pimeä ilman revontulienkaan suurta häiriköintiä, ja elokuun lämmössä tarkeni t-paidalla ja shortseilla. Peilityyni vesi heijasti tähdet tehden näkymästä hyvin symmetrisen.

_MG_9214_2

_MG_9187

_MG_9190

26.-27.8. yö olikin ensimmäinen aivan pilvessä ollut yö pitkiin aikoihin. Eihän niin huonoa tuuria voi olla, että silloin taivaalla tapahtuisi jotain erikoisempaa, eihän?

_MG_9731

Kyllä voi. Paljain silmin pilvien raot olivat selkeän kirkkaanvihreät. Jee jee.

28.8. illalla revontuliennusteet olivat erittäin lupaavia. Taivaskin oli selkeä, joten lähdin pyörällä kohti oikeasti pimeitä kuvauspaikkoja. Taivas oli yhtätoista ennen jo kohtuullisen pimeä, mutta tietoakaan reposista ei näkynyt.

Ohitin ensimmäisen tien, josta pääsisi pimeille paikoille, mutta katsottuani kännykästä vielä parempien paikkojen etäisyyden, päätin jatkaa sinne, kun taivaalla ei mitään tapahtunut ja vartissa olisin jo aivan toista luokkaa olevissa paikoissa. Ajoin 50 metriä ja sitten aivan yllättäen pohjoistaivaalle syttyi huikean kirkkaita, säteileviä vöitä, ja henkeä haukkoen pysähdyin ihailemaan hyvin aktiivisia tulia, jotka eivät olisi kalvenneet edes 17.3. myrskyn edessä. Otin nopeasti muutaman kuvan todeten kaikki valotusajat liian pitkiksi, ja myös videoa todellisella nopeudella.

IMG_9742_c_mini_txt

_MG_9744

_MG_9741

Sitten lähdinkin täyttä vauhtia kohti sille tielle, minkä ohi olin juuri ajanut. Matkalla puiden välistä loimusi edelleen samoja kirkkaita muotoja, joten vielä oli mahdollisuudet ehtiä saada maisema tuolle myrskylle. En pysähtynyt kuvaamaan edes sumuista, täysikuun valossa kylpevää peltoa, jotta saisin nuo vikkelät tulet vangittua kennolle. Hetkessä saavuin paikkaan, jossa pohjoistaivas oli aukea. Pysäytin pyörän. Reposet tanssivat yhä, hieman tosin jo rauhallisemmin. Pystytin jalustan. Katsoin taivaalle. Petyin. Taivaalla näkyi enää vain pienen pieniä selviä muotoja, ja koko muu pohjoistaivas oli vain kameran näytöllä kevyesti vihertävää mössöä.

Odottelin toiveikkaasti, mutta eipä siitä mitään enää syntynyt, joten lähdin poispäin. Sumu pelloilla oli tihentynyt, johon kuu tuotti näyttäviä säteitä puiden avustuksella.

_MG_9770

30.8. aamuna lähdin kuvaamaan, vaikka taivas oli jo aamun merkiksi niin vaalea, ettei tähtiä näkynyt yhtäkään. Pieni hämäryys piti sentään Venuksen näkyvissä vielä ennen kello kuutta, ja toisella puolella taivasta oli pian laskeva täysikuu. Olin suunnitellut kuvaavani kuun laskun puiden taakse säänkin ollessa erittäin sopiva. Parissa suunnassa järven yllä leijui kevyttä usvaa vastaruskon noustessa maan varjon ja kuun välissä kertoen yhtä aikaa kuun laskun kanssa tapahtuvan auringonnousun lähestymisestä.

_MG_9805

_MG_9797

Hetken kuluttua nuo juuri hetkeä aiemmin niin hyvät olosuhteet tekivät taas sen, mitä aina. Sumu alkoi nousta, ja kuu sukelsi sen sekaan. Kuunlaskun kuvaus olikin sillä selvä, eikä kuvauspaikan takia ollut mahdollista kuvata edes auringonnousua.

Ihme kuitenkin tapahtui, juuri samaan aikaan kuin juuri noussut aurinko paistoi vastarannan kerrostalon ikkunaan, kuu tuli esiin sumukerroksen pienen pienestä aukosta. Kuu näkyi vain muutaman sekunnin, mutta se riitti. Kuvassa tilanne näyttää hyvin helpolta, mutta todellisuudessa kuvan saaminen vaati nopeita refleksejä, onneksi kamera oli suunnattuna juuri oikeaan suuntaan.

_MG_9811_1

_MG_9834

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s