Heinäkuu 2015

Niin kuin kesäkuu päättyi, heinäkuu alkoi komeilla haloilla. Tällä kertaa kyseessä oli kuitenkin huomattavasti harvinaisempaa herkkua. Lähdettyäni ulos kuvaamaan, huomasin haloille suotuisan näköistä yläpilveä, ja perusrengashan siellä näkyi. Mutta sitten, sitten näin jotain todella outoa. Taivaalla auringon yllä loisti kaksi erittäin kirkasta (paljon kirkkaammat kuin kuvassa) kaarenpätkää! Otin nopeat sarjat, ja lähdin etsimään avoimempaa paikkaa muiden halojen toivossa, mutta kesti vain muutama minuutti, kun kaaret olivat jo hälvenneet. Ensivaikutelma oli, että alempi kaarista olisi 22 asteen ylläsivuava, yleinen halomuoto, mutta nyt kirkkaampana kuin yleensä, ja sen päällä harvinainen, ja noin kirkkaana ja selvänä todella harvinainen yläkovera Parryn kaari, mutta ”Eihän Parry voi olla noin kirkas”, ajattelin.

_MG_2080 Laitoin kuvat pikaisesti Taivaanvahtiin, ja nopeasti tuli vahvistus Parrysta. Taivaanvahtiin oli tullut Jyväskylästä myös toinen kuva lähes samalta hetkeltä, jossa Parry ei niin hyvin näkynyt, mutta sen sijaan siinä epäiltiin näkyvän vielä paljon harvinaisempi ylempi Lowitzin kaari. Tein pienet säädöt omalle kuvalleni, ja niinhän siitä tuli esiin selkeä Lowitz kuvan alimman kaaren, eli 22 asteen renkaan, yläpuolella leikaten ylläsivuavan himmeänä. _MG_2088br_2 Heinäkuun toisena päivänä yksi maailman parhaista frisbeegolfaajista, Paul McBeth saapui Jyväskylään ja olin kuvaamassa Laajavuoressa ollutta McBeast Challenge-kilpailua. Flickr-kansiooni kisasta pääsee kuvaa klikkaamalla.

_MG_2232

Ja kuvattavaa oli myös 3.7. Heti puolenyön jälkeen menin metsään, ja lepakkohan se siellä lenteli.

_MG_3028

Aamun tultua pilvet olivat kaikonneet. Elohopea lämpömittarissa nousi kolmeenkymmeneen asteeseen ja ilma oli epätodellisen lämmin lähes täysin helteettömän kesänalun jälkeen.

_MG_3134

_MG_3154

_MG_3173

_MG_3271

Seuraavina öinä löytyi myös taivaalta kuvattavaa. 3.-4. päivän välisenä yönä näkyivät kesän ensimmäiset paljain silmin näkyneet yöpilvet, ja 4.-5. välisenä alapilvet paljastivat väleistään hieman yöpilviä. 5.-6.7. yönä sen sijaan oli vähän parempaa showta, joka painottui poikkeuksellisesti etelätaivaalle, jossa täysikuun loiste sai seurakseen selviä yöpilvivöitä.

_MG_3475

Pari kuvaa Helsingin eläimistöstä 6.-8.7.

_MG_3935

_MG_3865

Ukkosten osalta heinäkuu jatkui samaa rataa, miten koko kesä oli mennyt, paitsi kuun aikana havaitsin jopa yhden jyrähdyksen! Monet ja monet pilvet yrittivät esittää pelottavia ukkospilviä, mutta harvasta tuli edes vettä. Totta kai se ainoa, josta vettä tuli ja jyrähdys kuului, tuli juuri silloin, kun en ollut kotona jolloin maisemia olisi voinut suunnitella paremmin. No, sen kyseisisten kuvien maisemista voi sanoa, että pelto ei ainakaan vie yhtään liikaa huomioa pilveltä.

_MG_7075 _MG_7113

12.7. olin katsomassa Keuruulla rallisprint-kisaa. Kuvia klikkaamalla pääsee Flickr-kansioon, josta löytyy lisää materiaalia._MG_5056 _MG_4664

15. ja 16.7 olikin sitten mukavasti luontoa kuvattavana mökillä. Päivisin järvellä uiskenteli monikymmenpäinen kuikkajoukko ja joutsenkin lensi muutaman niistä ohi. Tietysti myös lokkeja oli.

_MG_6269

_MG_6290

_MG_6239

_MG_6830

_MG_6534

_MG_6557

_MG_6589

Yön tultua järven ylle kehittyi usvaa ja taivaalla näkyi monessa suunnassa kesän siihen asti parhaita valaisevia yöpilviä.

_MG_6599

Täyttä hiljaisuutta rikkoi vain kuikkien kaukainen laulelu. Yksi linnuista uskaltautui lähemmäksikin. 300-millinen putki kiinni kameraan ja tarkennukset oikein viimeisen päälle – ja teinpä niin viimeisen päälle, että tyylikkäästi aalloilla usvan seassa kelluva lintu lähti uiskentelemaan pois, jonkinmoisen kuvan sain pikaisesti napattua kuitenkin.

_MG_6620

Mutta yöpilvinäytökset jatkuivat tulevinakin öinä ja vain komenivat. 16.-17.7. yönä pilvet avautuivat hetkeksi paljastaen edellisyötä kirkkaampia pilviä. Kotipihasta en tosin kauemmaksi ehtinyt lähteä. Seuraava yö sitten olikin aivan omaa luokkaansa. Niinhän siinä kävi, että jo yllättävän aikaisin puolen yön jälkeen näkyi luoteistaivaalla kirkas ja suuri vyö. Yötaivas kutsui taas ulos, ja siellä paljastui näytelmän laajuus. Pimeämmällä etelätaivaalla oli suuria alueita yöpilveä, ja muutenkin joka suunnassa erottui jotain.

_MG_6951

_MG_6959

Kuvauksellisempia maisemia kohti kävellessä suuri vyö liikkui hiljalleen länteenpäin ja kirkastui yhä. Harmillisesti matkan aikana vyö siirtyi etelätaivaalle ja himmeni, samoin kuin koko näytös muuttui hieman vaisummaksi, mutta päästyäni usvaisen järven rantaan se ei enää liiemmin haitannut.

_MG_7003_1

_MG_7015

_MG_7006 (2)

Pinta oli peilityyni ja se heijasti yöpilvien lisäksi myös komean punerruksen paljastaen auringon sijainnin melko lähellä horisonttia. Matalalla pohjoistaivaalla näkyi myös kauniin siro ja kirkas yöpilvivyö. Pian usva alkoi tihetä ja yöpilvien rakenne alkoi sekoittua sumuun. Puoli kolmelta koko maisema oli jo aivan epäselvä ja keskityin usvan seassa joen yllä lentävän lepakon kuvaamiseen.

_MG_7042

Kolmen aikoihin usva hälveni hiljalleen. Yöpilviä ei enää taivaalla näkynyt, sillä se oli selvästi vaalentunut. Linnutkin aloittelivat jo lauluaan. Aamu. Se tulisi pian.

19.7. sitten tuli saatua hieman maaseutumaisemia kuviin. Aiempana tekstissä ovat myös saman päivän ukkospilvikuvat.

_MG_7051 _MG_7055

21.7. Matti Nykäsen mäki Laajavuoressa pääsi auringonpeittäjän hommiin halojen tullessa. Tämän perus-22 asteen renkaan lisäksi näkyi myös kirkas sivuaurinko.

_DSF3322

Kirkkaita yöpilviä ei ollut vielä näkynyt koko kesänä, ja kesästä oli tulossa viime kesän täydellinen vastakohta. Kunnes 22.-23.7. yönä Jyväskylän taivas oli mennyt pilveen ja selkeässä Etelä-Suomessa näkyi kesän selvästi parhaat yöpilvet. Seuraavana yönä pilvet hieman rakoilivat, kun selkeän taivaan alla jälleen oli kesän parasta yöpilveä näkyvillä. Jyväskylässä näkyi ainoastaan kirkkaita vöitä alapilven läpi.

_MG_7310_1

Seuraavana iltana puolikuu laski selkeälle taivaalle, joten voisikohan yöpilvien osalta toteutua ”ei kahta ilman kolmatta”?

_MG_7385

No, kyllähän niitä yöpilviä näkyi, mutta huomattavasti himmeämpinä ja pienemmällä alueella, kuin kahtena edellisenä yönä. Lähinnä koillisessa ja luoteessa olivat himmeät alueet.

_MG_7405

Parin päivän päästä tulikin sitten kuvattua maisemia korkealta, ensin 26.7. Aulangolta ja 27.7 Keuruulla varsin uudessa Himmaanmäen näkötornissa.

_MG_7473

_MG_7514bw _MG_7801

_MG_7840

Tältä näytti illan 29.7. täysikuu.

_MG_8096

Heinäkuun lopussa rallit tulivat tuttuun tapaan Jyväskylään.

_MG_8134 _MG_8196 _MG_8308 _MG_8383 _MG_8455

Tänä vuonna en tosin päässyt kuin testi-ek:lle, koska lähdin Ursan tähtileirille Orimattilan Artjärvelle. Selkeää taivasta ei kylläkään hirveästi tullut, ja lisäksi silloin kun sitä hetken oli, en kameran kanssa ollut. Tämmöinen kuva sen sijaan tuli napattua.

_MG_8682

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s