Kesäkuu 2015

70D:n suljin päätti väsähtää 20. toukokuuta vajaan 70 000 laukaisun iässä, joten uutta kalustoa oli hankittava. Croppikennon kuvanlaatu oli tähtikuvauksessa tuottanut ongelmia Photoshopin kohinanpoistotyökalun äärellä, joten ainoa vaihtoehto oli suurempi kenno. Niinpä sitten kesäkuun alussa saapui 5D MkIII, jonka kennolle valottuneet kuvat eivät oletettavasti syksyn pimeydessäkään räjähdä hirveään kohinaan, sekä loppukuusta Samyang 24mm, joka paikkaa täysikennoon käyvien objektiivieni polttovälirakoa. Tarkoituksenani on vielä jossain vaiheessa päivittää myös kakkosrunko, jona 50D tällä hetkellä toimii, edes lähellä 5D:n kuvanlaatua olevaan malliin.

_DSF2831
Canon 5D Mark III+Samyang 24mm f/1.4 -yhdistelmä

Mutta sitten itse kuvaamiseen.

3.-4.6. yönä otin croppiaikakauteni viimeiset kuvat Palokkajärven rannassa. Kuvasin pääasiassa täysikuun loistoa järven yllä.

_MG_8243_1

Samana päivänä illemmalla 5D:n tulon myötä lähdin metsään, ja ensivaikutelmat täydestä kennosta olivat erittäin hyvät. Laajiksen koko laajuus pääsi hyötykäyttöön, 85-millisen bokeh vahvuuteensa, ja pienempi pikselitiheys antaa enemmän anteeksi objektiivien epäterävyydestä. Ja nyt kuvat eivät kohise kosken lailla valon vähentyessä.

_42A0054

5.-6.6.yönä olin vakioyökuvauspaikoilla Puuppolassa, tosin kesän lumettomuudessa ja valossa paikka näytti tuntemattomalta kun siihen olin tottunut lumisena ja pimeänä kirkkaan tähtitaivaan alla. Nyt tähtiä ei näkynyt yhtäkään, mutta kolme täplää taivaalta löytyi, Venus ja Jupiter lännessä, sekä himmeä Saturnus matalalla etelässä. Kesäyön tunnelma oli hieno, ja järven päällä liikkui hentoa usvaa merkkinä viileästä yöstä.

_MG_0153_2 _MG_0222 _MG_0240_1

Tämä Saturnuskuva päätyi myös Tähdet ja Avaruus-lehden numeron 5/2015 takakanteen.

PS_002591

7.6. joutsenpariskunta vakiolammikollani oli saanut kolme poikasta. Myös nuijapäät olivat kasvaneet lätäkössä huomattavasti parin viimeisimmän viikon aikana.

_MG_0562 _MG_0598

8.-15.6. tavalliset kuvaamiseni saivat hieman taukoa mennessäni isoseksi riparille Kuortaneelle, ja oli kyllä hieno leiri. Tietysti muutama maisema- ja lintukuva tuli siinä sivussa otettua.

_MG_0813

_MG_090  _MG_0917

18.6. menin jälleen katsomaan, mikä joutsenperheen tilanne oli pois kotoa ollun viikon jälkeen, mutta hyvin nopeasti lammikkoa kohti kävellessä näin jonkin olevan pielessä. Kaivinkone oli käynyt kääntämässä maata noin kymmenen metrin päässä vedestä, ja kaikki arvaavat, olivatko linnut olleet kyllin rohkeita pysymään siellä rämisevän ja kolisevan metallihirviön lähettyillä. No eivät.

_MG_1084

Ja jo ennen kesän puoliväliä tuli ikävä tähtitaivasta, vaikka kesäyökin kyllä kelpaa.

_MG_1239

_MG_1187
Juhannuskokko

Juhannusviikonlopun 20.-21.6. kuvia Lahden suunnalta

_DSF2605 _DSF2662 _DSF2667 _MG_1304pan7 _MG_1434

24.6. testailin 24mm Samyangia. Pakko mainita tähän väliin, että kyseinen putki on aivan mahtava, kuva on terävä ja bokeh nätti. Muista Samyangeistani poiketen tästä tosin huomaa yhden syyn halpuuteen, muovisuutta nimittäin piisaa 24-millisessä.

_MG_1529 _MG_1516

Kesäkuun loppuun mahtui pari ukkosyritystäkin, parina päivänä kuului muutama murahdus. 27.6. iltakahdeksalta näkyi näyttävä vyörypilvi, sen kuva jäi lähinnä dokumentiksi, sillä jouduin ottamaan sen auton ikkunasta. Kotiin päästyä pilvi oli jo jyräämässä päältä.

_MG_1579

Seuraavana päivänä lähdin taas metsään. Tällä kertaa mukana oli vaihteeksi runsaammin kalustoa. Ensimmäistä kuvaa varten lähdin nousemaan osittain jäkäläpeittoista kalliomäkeä. Yhtäkkiä jäkälä jalan alla liuskahti pois. Tuloksena kuvaaja maissa, olalla hihnalla roikkunut tele sukelsi vastavalosuoja edellä jäkälään, ja hetken kuluttua bongasin 10 metriä alempana rinteessä toisen avoimessa kameralaukussa olleista putkista. Ihme kyllä, 14-millinen oli väistänyt avokalliokohdat, ja missään kaluston osassa ei näkynyt jälkeäkään, ainoastaan telen valkoisesta vastavalosuojasta pientä likaa saattoi huomata, mutta väliäkö sillä?

No, jatkoin kuvaamista. Hetken kuluttua perhonen lensi tien vieressä, joten laitoin kameran kiinni 300-milliseen. Perhonen ehti tietysti jo kadota, enkä muitakaan nähnyt, joten laajis takaisin kameraan. Bajonetin lukitus pois ja kiersin kameraa… – hetkinen, kameralaukun voisi nostaa pään yli toiselle olalle, jotta se pysyisi siinä eikä tippuisi. Kumarruin hieman, heitin laukun hihnan pään yli – ja sitten 5D olikin jo matkalla kohti kivistä hiekkatietä metrin alempana. Tälläkin kerralla selvisin todella vähällä, vain pienet jäljet, joissa metalli oli paljastunut, olivat seurauksena, ja metallirunkoisiin kameroihin sellaiset pikkunaarmut tulevat yleensä todella pienestä! Sanoisinko, että melko hyvää tuuria…  Ironista on, että objektiivin, joka oli koko ajan ollut suojassa ja pehmustettuna kameralaukun sisällä, himmennin temppuili eikä antanut kuvata pienillä aukoilla.

Ja ai niin, tulihan sillä reissulla pari kuvaakin otettua.

_MG_1600 _MG_1628 _MG_1708

Seuraavana yönä olikin aivan selkeää, joka oli jopa melko harvinaista tälle kesäkuulle. Yön päätavoite oli kuvata toisiaan lähestyviä Venusta ja Jupiteria, kun lähin hetki kuitenkin jäisi pilvien taakse (niin kuin jäikin), mutta himmeä pari ei kovin näyttävä kuvissa ollut. Kasvava kuu pilkisteli matalalta kuusien välistä, mutta kesäyön valoisuudessa ei ollut toivoakaan, että sen loisto jotenkin maisemaan vaikuttaisi, sillä hämärä ei todellakaan ollut syvä.

_MG_1732 _MG_1734

Kuvasta Venus erottuu kohtuullisesti, Jupiter näkyy heikkona vasemmalle Venuksesta.
Kuvasta Venus erottuu kohtuullisesti, Jupiter näkyy heikkona vasemmalle Venuksesta.

Aamulla tulikin ”kesän” ensimmäinen lämmin päivä, jonka tietysti käytin kuvaamiseen.

_MG_1784

Hetkeksi tuli näistä pilvistä pieni sadekuuro.
Hetkeksi tuli näistä pilvistä pieni sadekuuro.

Iltapäivällä keskityin erilaisiin pieniin lentäviin otuksiin. Taivaalla näkyi selvä 22 asteen halorengas, mutta en antanut sen häiritä keskittymistäni.

_MG_1851 _MG_1196 _MG_1803

Myöhemmin katsoin uudelleen taivaalle, ja sitten tuli kiire kotiin laajisten luo. Taivaalla näkyi vuoden ylivoimaisesti hienoin halonäytelmä, puolentusinaa eri halomuotoja kirkkaina, sisältäen ensihavaintoni harvinaisehkosta yläkoverasta Parryn kaaresta. Parry ei tässä olevassa kuvassa kovin hyvin näy, mutta se kaartaa keskellä kuvaa olevan 22 asteen ylläsivuavan kaaren yläpuolella, kaareutuneena samaan suuntaan kuin 22 asteen rengas. Kruununa näkyi värikkäin näkemäni zeniitinympäristön kaari.

_MG_2020_2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s